Mis on teaduskohvik? Teaduskohvik on suurepärane viis veeta tunnikene mõnusas ja mitteametlikus õhkkonnas! Tule ja kuula oma valdkonna asjatundja sõnavõttu põnevatel ja aktuaalsetel teemadel, mõtle kaasa ja naudi tasuta kohvi ning suupisteid.
ps! Teaduskohvikuid saab jälgida ka veebiülekandena. Jälgi infot Teadlaste Öö festivali kodulehel.


E, 20.09 kell 18 Green Room, Narva mnt 2, Tartu

AHHAA teaduskohvik: Söögist, sooltest ja seedimisest! 

Esmaspäevase teaduskohviku teema keerleb söögi, soolte ja seedimise ümber!
Mis kaitseb meie soolestikku? Kas ja kuidas saab soolestikus midagi valesti minna? Kas toidul on seos seedekulgla haigustega? Aga seedekulglal teiste haigustega? Need on vaid mõned üksikud küsimused, mis teaduskohvikus arutluse alla tulevad.

Kohvikus esineb funktsionaalse toitumise terapeut Eliisa Lukk.

Vaata ka siit.

T, 21.09 kell 18 Vein ja Vine, Rüütli 8, Tartu

AHHAA teaduskohvik: Kala - süüa või mitte?

Teisipäevase teaduskohviku teema on kalad ja erinevad mürkaineid, mida me enesele teadlamat kaladega sisse võime süüa!

Üldiselt loetakse kala söömist kasulikuks, ent ometi võivad kalad sisaldada tervisele kahjulikke mürkaineid, mis võivad kaasa tuua üsna raskeid tervisehädasid. Aga kuidas toksilised ained kaladesse satuvad? Millised kalad on puhtamad ja millised saastunumad ning milles see oleneb? Miks on osad kalad mudamaitselised? Kuidas töödelda kala, et hajutada saasteainete poolt põhjustatud riske? Tule kohale ja saa teada!

Kohvikus esineb Eesti Maaülikooli kaasprofessor Arvo Tuvikene.

Vaata ka siit.

Teaduskohvik toimub projekti Life IP CleanEst raames.


K, 22.09 kell 18 Naiiv, Vabaduse pst 5, Tartu

AHHAA teaduskohvik: Tuleviku toit - GMOd ja sünteetiline bioloogia

Kolmapäevane teaduskohvik keskendub tulevikutoidule sünteetilise bioloogia ning geneetilise muundamise võtmes.

Kas tuleviku toitu valmistatakse köögis või hoopis laboris? Kliimamuutused ning kasvav elanikkond paneb proovile ka toidutööstuse tuleviku. Heitlikes oludes tuleb leida lahendusi kuidas muuta näiteks taimi vastupidavamaks külmale, põuale või liigniiskusele. Aga kuidas tulevikukindlustada toitu? Geneetiliselt muundades? Sünteetilist bioloogiat rakendades?

Kohvikus esinevad molekulaarse taimebioloogia professor Hannes Kollist ning molekulaarse süsteemibioloogia professor Mart Loog.

Vaata ka siit.

N, 23.09 kell 18 Ülikooli kohvik/DRINKGELD, Ülikooli 20, Tartu

AHHAA teaduskohvik: Tulevikutoit ja GMO - kuidas reguleerida?

Neljapäevases teaduskohvikus jätkub GMO-teema, ent teise nurga alt.

Miks peab GMOsid seadustega reguleerima? Teaduse kiire areng on kaasa toonud palju võimalusi organismide geneetilise koodi muutmiseks. Seega on võimalik luua uusi organisme kiiremini ja kulutõhusamalt. Samas on see tekitanud palju vajaduse kehtivad regulatsioonid üle vaadata. Arutleme selle üle kuidas jõuavad geneetiliselt muundatud toidud laboritest turule ja kuidas ning miks seda reguleeritakse.

Kohvikus esineb Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist jataimeökoloog Teele Jairus.

Vaata ka siit.  


R, 24.09 kell 18.30 TalTech Virumaa kolledž (Järveküla tee 75, Kohtla-Järve).

AHHAA teaduskohvik: Saastatud pinnase taastamine

Sellest kohvikust otseülekannet ei toimu!

Hinnanguliselt on Euroopa Liidus potentsiaalselt saastatud alasid arvuliselt umbes 3,5 miljonit. Sellest pool miljonit on väga saastatud ja nõuavad taastamist. Aga kuidas reostunud pinnast taastada? Pinnast saab puhastada kas kohapeal (in-situ), kaevata välja ning käidelda kas samal territooriumil (on site) või hoopis kusagil mujal selleks ettenähtud kohas (ex-situ). In-situ pinnase töötlus on kerkinud esile kui tehniliselt teostatav, majanduslikult vastuvõetav ja keskkonnakaitse seisukohalt piisav tehnoloogia suure hulga orgaaniliste saasteainete lagundamise kiirendamiseks. Aga mis see täpsemalt on ja kuidas käib? Tule teaduskohvikusse ja saa teada!

Kohvikus esineb tehnikateaduste doktor Anna Goi. 
Lisainfo ja registreerimine siin.

Teaduskohvik toimub projekti Life IP CleanEst raames.

Tagasi
Kasutame küpsiseid. Selge!